Tykkään kaalista, vaikka jotkut nuoret ei siitä tykkääkään. Kuitenkin kaali on herkullinen oikein valmistettuna ja myös terveellinen. Sopii erinomaisesti allergikolle, kun jättää pippurit pois ja korvaa sen halutessaan yrteillä. Pakko ei ole edes yrttejä laittaa, kaali on sellaisenaan tosi hyvää. Yleensä kun pilkon kaalia, siinä tulee samalla napsittua tuoretta kaalia suuhun.

Laatikkoon siis tarvitaan pari keskikokoista kaalia, naudan paistijauhelihaa (sikaa en koskaan käytä ruoanlaitossa), vehnätöntä siirappia, sinappia, vehnätöntä siirappisoijaa (Black Soya) ja tomaattipyreetä ja hieman suolaa.

Monet tekevät kaalilaatikon niin, että keittävät kaalin pehmeästi. Tämä sopii silloin, kun tekee kaalikeittoa. Itse en keitä kaalia kaalilaatikkoa varten. Joten reseptini: Kaali pilkotaan suikaleiksi tai palasiksi, kanta pois. Kaalin voi latoa uunipellille, uuni 200 asteeseen, jotta saa kaalin pehmeäksi ja samalla haihtuu liika vesi. Kaali saa kevyesti ruskistua pehmetessään. Välillä on muistetta kaalia käännellä, ettei pala. Toinen tapa kaalin pehmentämiseen on korkeareunaisessa isossa teflonpannussa, hieman rypsiöljyä pohjalle ja siinä sitten pehmentää kaalisuikaleet käännellen välillä, ettei pala. Kun kaali on sopivasti pehmeää laita vuokaan odottamaan, kun kaikki kaali on paistettu pannulla tai uunissa.

Olen ostanut kahta kaalia varten 400-600 gr paistijauhelihaa. Ruskistan sen ensin. Sitten lisään hieman suolaa, oreganoa ja basilikaa, sinappia ja siirappisoijaa, ja hieman siirappia, pieni purkki tomaattipyreetä ja sekoitan ne keskenään.

Lihaseos kaadetaan kaalin joukkoon ja sekoitetaan. Ladotaan vuokaan kerroksittain: kaali/lihaseos ja väliin raastettua juustoa.

Päällimmäiseksi vielä hieman siirappia ja sitten uuniin n. tunnin ajaksi 190 asteeseen ensin puoli tuntia sitten loppuaika 150 astetta ja kiinni. Annetaan kaalilaatikon vielä hautua 15 minuuttia jälkilämmössä uunissa.

Herkullista puolukkahillon kanssa.