Juhannusaattona päätin kokeilla uudella tapaa leipoa murotaikina raparperille. Tämä sopii erittäin hyvin niille, jotka eivät siedä kananmunaa. Lisäksi se on laktoositon, gluteeniton ja vähärasvainen. Maku muistuttaa ns. Hanna-tädin piparia. Samasta taikinasta voi tehdä vaikka pieniä pipareita.

Ostin kaupasta Viola-juustorasian, laktoositon ja vähärasvainen. Juusto on sopivan pehmeätä sekoitettavaksi taikinaan. ja Valion laktoositon voi (200 gr).

Ohje: Viola-juustoa puolet rasiasta vuokaan. Valion laktoositon voi, puolet sekoitetaan juuston joukkoon ja lisätään n, 1,5-2 dl sokeria. Voi-juusto ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Lisätään jauhosekoitus: esim. Semper-Mix n. 4 dl, ja myös perunajauhoa lisätään n. desillitra ja sekoitetaan jauhojen joukkoon ksantaania ja leivinjauhoa 1 tl. Sitten taikinakoneella sekoitus. Taikinan pitää olla muruista. Jos tulee liian kuivaa, voi lisätä hieman laktoositonta kermaa pehmittämään taikinaa. Muista kuitenkin että voi ja juusto sulaa paistaessa, joten älä lisää liikaa kermaa. Kannattaa vaikka tehdä koepaistos piparin tapaan, jos taikina leviää liikaa, lisää jauhoja. Piparin pitää pysyä koossa paistaessa, ei hajota litteäksi.

Vuoka: laitetaan paloitellut raparperit foliovuoan pohjalle, päälle ripotellaan sokeria oman maun mukaan. Sitten taikina murustellaan raparperien päälle ja taputellaan vielä päältä. Uuni 175 asteeseen ja annetaan paistua n. 40 min eli kunnes taikina on ruskeaa, tai kokeile, onko taikina kypsää. Taikina pullistuu uunissa, mutta läsähtää kokoon, kun ei ole kananmunaa. Mutta kyseessä on piiras, joten saa läsähtää. Herkullista jäätelön tai laktoosittoman kermavaahdon kanssa. Raparperin sijaan voi vaikka kokeilla persikkaa, päärynää tai omena pilkottuina.

Minä ja mieheni tykkäsimme todellakin taikinasta. Piiras hieman kovettui pinnasta, mutta suussa suli heti pehmeäksi ja maku oli todella hyvä. Joten teenkin sitä jälleen lisää viikonlopuksi, kun raparperia on vielä pihalla kasvamassa.