Jos olet kyllästynyt pelkkään perunaan, niin tee oranssinvärinen perunasose. Todella herkullinen ja ihanan maukas. Syö esim. lihapullien, nakkien, broilerin tai pihvin kanssa.

Annoksen suuruus vaihtelee siitä, kuinka monta perunaa, porkkanaa ja bataattia teet. Tästä annoksesta tuli reilusti melkein 2 ltr sosetta.

Ostat siis yhden ison bataatin, porkkanoita 4-7 (uudet maukkaampia), sitten 6-8 isohkoa perunaa.

Kuorit kaikki. Laitat kattilaan ensin reilusti vettä, pilko porkkanat ja keitä ne ensin puolikypsiksi, sitten lisäät perunat palasina, keitä niitä melkein kypsiksi. viimeisenä bataatin palaset = kypsyvät 10-15 min. Laita vettä kattilaan niin paljon, että kaikki peittyy. Jos joudut lisäämään vettä, laita kiehuvaa vettä.

Kun ne ovat kypsiä, kaada vesi talteen astiaan. Soseuta kaikki. Lisää hieman niitten keitinvettä n. 1-2 dl, sose ei saa olla vetistä. Sitten kaada joukkoon laktoositon vispikermaa 1-2 dl, ja 50 gr voita tai oivariinia tai muuta laktoositon margariinia. Sekoita kauhalla, että voi ja kerma sekoittuvat. Suolaa en itse lisänny ollenkaan, mutta jos tykkää, voi lisätä suolaa vähän, jos sitä kaipaa.

Laita lautaselle, päälle voit laittaa silputtua persiljaa tai silputta ruohosipulia. Todella hyvää sellaisenaan tai liharuoan, kanan, kalan kanssa.

Tästä samasta annoksesta voit tehdä ns. vellin, käytä keitinvettä ohentamiseen ja voi maustaa oman maun mukaan. Sopii hyvin kasvisruokailija.