Innostuin aamulla kokeilemaan, onnistuuko gluteeniton ja munaton munkkitaikina. Onnistui, tosin taikinasta tuli hieman paksua. Mutta tämähän oli eka kerta. Joten seuraavalla kerralla teen löysempää taikinaa, jota on helppo puristaa muovipussin reiästä öljyn joukkoon paistumaan.

Käytin taikinakonetta, koska taikina vaatii sitkon takia kovan vispauksen.

Käytin Semperin Mix-jauhoa, muukin vastaava gluteeniton jauhosekoitus käy. Kaadoin keitettyä vettä 2 dl astiaan ja sitten joukkoon kylmää vettä 2-2,5 dl. Hieman suolaa joukkoon. Lisäsin joukkoon vähän laktoositonta margariinia (voitakin tai öljyä voi käyttää). Lisätään vaniljasokeria 2 tl, tavallista sokeria 1 dl ja sekoitetaan. Lisätään 1 -1,5 pussia kuivahiivaa jauhojen joukkoon. Veden pitää olla kädenlämpöistä, ennenkuin kuivahiiva jauhojen joukossa kaadetaan. Laitoin 0,5 dl kaurajauhoa, ja sitten Semperin Mix-jauhosekoitusta. Taikinasta pitää tulla löysää. Joukkoon voi laittaa sitkon takia myös psyllium-jauhetta ohjeen mukaan. Sekoitetaan taikina voimakkaasti taikinakoneella.

Pataan laitetaan rypsiöljyä reilusti, jotta pienet munkit peittyvät. Öljyn pitää olla kuumaa, että koepala ruskistuu nopeasti. Varo, ettei öljyä roisku päälle tai käsille!

Annetaan taikinan vetäytyä ennen paistoa puolen tunnin ajan.

Laitoin taikinaa pakastepussiin (sen pitää olla vahva pussi). Leikkaa reikä kulmaan, ensin pieni. Jos taikina ei tule helposti reiästä ulos, suurenna hieman. Taikina pitää valua ulos kevysti puristamalla.

Purista taikina kiehuvaan öljyyn, esim. pötkönä tai tee kierre, tai rinkula. Paista ruskeaksi molemmin puolin.

Tarpeen mukaan lisää rypsiöljyä joukkoon.

Nosta munkit, valuta ensin öljy pois, ja nosta ne talouspaperilla vuorattuun astiaan, jotta liika rasva valuu pöis.

Voit esim. kuorruttaa munkit sokerilla tai tomusokerilla.

Loppuöljy kaada esim. jäähtyneenä tyhjään maitotölkkiin. Älä käytä sitä uudelleen. Rasvaa ei kannata kaataa viemäriin, koska se tukkiin viemärin.

Vastaavasti voit tehdä esim. lihapiirakan, taikinan tulee olla paksuhko. Jätä sokeri pois taikinasta. Lisää hieman suolaa. Kun laitat sen rypsiöljyyn paistuun, tee lusikalla tai ota iso annos ja litistä taikina lihapiirakan tapaiseksi, tai munkin tapaiseksi, mutta litteäksi.

Kun lihapiirakka on kypsä, nosta pois ja valuta rasva. Sitten vain nakkia tai muuta lisuketta mukaan ja tarpeen mukaan lämmitä mikrossa.

Munkkien maku on hyvä. Se ei maistu rasvalta, eikä jää kitalakeen rasvaa, kun ne on paistettu rypsiöljyssä.